air compressors Coalescentiefilters Coalescentiefilters Voor Luchtcompressoren Uitgelegd

Wanneer compressorolie, smeeroliën en andere verontreinigingen in de perslucht aanwezig zijn, kunnen coalescentiefilters worden gebruikt.

Standaard roetfilters kunnen mogelijk niet alle submicron verontreinigingen verwijderen, wat een probleem kan vormen voor uw compressor en pneumatisch gereedschap. Het coalescentiefilter is speciaal ontworpen om verontreinigingen van submicronformaat uit gecomprimeerd gas op te vangen en te verwijderen.

Ik geef je antwoord op al je vragen over coalescentiefilters, wat ze zijn, hoe ze werken en waar je ze kunt vinden.

Wat Is Een Coalescentiefilter?

Luchtcompressoren gebruiken coalescentiefilters om olie- en wateraerosolen te verwijderen. Ze zijn waarschijnlijk een van de belangrijkste apparaten in een persluchtsysteem.

Coalescentiefilters kunnen zes van de tien belangrijkste verontreinigingen die gewoonlijk in perslucht worden aangetroffen, behandelen en verwijderen. Deze zes verontreinigingen zijn:

  • Olie spuitbussen
  • Water aerosolen
  • Atmosferische deeltjes
  • Micro-organismen
  • Pijp schaal
  • Roest

Het systeem kan ernstige schade oplopen als er geen coalescentiefilters op compressoren worden gebruikt. Deze verontreinigingen kunnen ernstige schade aan het systeem veroorzaken, waaronder schade aan afdichtingen, erosie van leidingen en beschadigde droogmiddel-luchtdrogers.

De bron van de olie in de persluchtstroom is vaak de luchtcompressor zelf. Oliegesmeerde compressoren gebruiken een oliesmeerolie om ofwel de wrijving tussen de compressorpomp en de compressor te verminderen, ofwel tijdens het samenpersen van de lucht. Draaischroefcompressoren gebruiken ook oliesmeeroliën.

Luchtcompressoren met roterende schroef hebben apparatuur voor het scheiden van olie bij de uitlaat van de compressor, en de oliecarters van zuigercompressoren moeten de olie in het carter en uit de lucht houden. Toch kan in beide gevallen een deel van die smeerolie toch in de persluchtstroom terechtkomen. Deze oliedamp, die niet compatibel is met afdichtingen in stroomafwaartse componenten van de perslucht, moet worden verwijderd door de coalescentiefilters. De oliedamp kan ook problemen veroorzaken voor stroomafwaartse componenten en afdichtingen.

Wat Is Een Coalescentiefilter?

Vaak worden glasvezels gebruikt om het coalescentie-element in een coalescentie-persluchtfilter te maken.

Het coalescentie-element is ontworpen om de gecomprimeerde luchtstroom door kronkelige luchtpaden te dwingen. Daarbij zal het coalescentie-element vrije olie op het filtermateriaal opvangen. Het adsorptieproces zet de oliedamp uit de persluchtstroom om in kleine oliedruppeltjes die samenvloeien in het coalescentie-element en vervolgens naar beneden druppelen in de stille ruimte aan de onderkant.

De inhoud van de filterkast, inclusief het olie- en watermengsel, wordt uit de persluchtstroom verwijderd wanneer de filterkom handmatig of automatisch wordt geleegd.

Vanwege de mogelijke impact op het milieu is het afvalmateriaal van de coalescentiefilterkast gevaarlijk afval. Wees daarom voorzichtig bij het weggooien ervan.

Coalescentiefilters hebben filterelementen die vergelijkbaar zijn met die van luchtfilters voor algemeen gebruik (30-40 micron), maar kunnen zo klein of zo klein zijn als 0,01 micron. Deze ultrafijne vezelgaasjes kunnen aërosoldeeltjes en andere verontreinigingen opvangen en onderscheppen door kleinere deeltjes te combineren met grotere.

Ze filteren ook verontreinigingen die door de luchtstroom naar beneden gaan, van de compressor door het filterelement en naar uw klep of luchtgereedschap.

Coalescentiefiltermechanismen

Coalescerende filters hebben doorgaans drie verschillende mechanismen waarmee ze verontreinigingen uit de luchtstromen kunnen verwijderen. Deze mechanismen zijn afhankelijk van de grootte van de deeltjes en zijn:

  • Diffusie (0,1 micron en minder)
  • Onderschepping (0,1 tot 1 micron)
  • Directe impact (1 micron en groter)

Diffusie

Deze kleine deeltjes, die in het bereik van 0,1 tot 0,2 micron liggen, kunnen in botsing komen met het filter, waardoor ze vast komen te zitten. De filtermembranen zijn bedekt met vaste stoffen, terwijl vloeibare verontreinigingen eraan kleven en grotere druppels creëren.

Onderschepping

Deeltjes met een diameter tussen 0,1 en 1 micron zijn onderhevig aan turbulente stroming, waardoor ze in de standaard coalescerende filterelementen worden gedwongen. Ze worden dan gevangen genomen. Hoe groter de efficiëntie, hoe kleiner de grootte van de filterelementen.

Directe impact

Dit geldt voor deeltjes die 1 micron of groot zijn. Het proces is zo eenvoudig als het klinkt. De deeltjes botsen direct met de filterelementen en worden opgevangen.

Samenvoegende Filterstadia

De volgende vier fasen vormen de basis van een coalescentiefilter:

  1. Luchtinlaat
  2. Filtratieproces
  3. Coalescentie van deeltjes
  4. Luchtuitlaat

Laten we nu beter begrijpen wat elke fase in het algehele proces speelt

Luchtinlaat

Allereerst is de samenvloeiende filtratie-verzamelkom leeg en klaar om verontreinigingen op te vangen.

Perslucht kan dan door de inlaat van het coalescentiefilter stromen en in zijn filterhuis, waar het het coalescerende filterelement zal ontmoeten.

Filtratieproces

Dit is het deel van het coalescerende filterelement waar het de verontreinigingen uit de perslucht verwijdert. Terwijl de perslucht door het coalescerende filterelement in het filterhuis stroomt, laat het perslucht door, terwijl het filtermedium de olie- en waterverontreinigingen opvangt of absorbeert en deze in het filtermedium vasthoudt.

De hoeveelheid verontreinigingen die het coalescerende filter elimineert, hangt uitsluitend af van de micronclassificatie van de coalescentiefilterelementen en hoe klein de vloeibare en deeltjesvormige verontreinigingen het kan blokkeren.

Coalescentie Van Deeltjes

De filtermedia worden olieachtiger en verdampen als de perslucht continu door de coescing-filters stroomt.

Dit zal uiteindelijk leiden tot grotere olie- en waterdruppels, die vervolgens kunnen condenseren en onder zwaartekracht kunnen vallen.

Ze verzamelen zich dan op de bodem van het coalescentiefilter in de kom die handmatig of automatisch kan worden geleegd, afhankelijk van het model van het coalescentiefilter.

Voor meer informatie over kommen Filterkommen voor perslucht bezoek onze pagina!

Luchtuitlaat

De schone, verontreinigingsvrije lucht kan dan het coalescentiefilter verlaten via de uitlaat van het coalescentiefilterelement en zijn weg vervolgen langs de lijn naar uw toepassing.

De onderstaande YouTube-video van Beko Technologies helpt u de drie mechanismen en de fasen van de werking van de coalescentiefilters te visualiseren.

Waarom Worden Coalescentiefilters Paarsgewijs Geïnstalleerd?

De deeltjes die in persluchtsystemen worden aangetroffen, zijn van verschillende grootte en omdat het filter normaal gesproken erg fijn is, zullen de deeltjes snel verstopt raken.

Het drukverschil tussen de uitlaat en de inlaat van het coalescentiefilter zal toenemen naarmate het filter verstopt raakt. Dit is geen goed nieuws. Het coalescentiefilter vermindert niet alleen de stroomafwaartse druk, maar dwingt ook de luchtcompressor om hard te werken om lucht met een hogere druk te genereren om het drukverlies te compenseren.

Dit veroorzaakt hogere operationele kosten. Daarom is het cruciaal om het drukverlies zo minimaal mogelijk te houden!

Hoe kun je dit probleem bestrijden? Sommige mensen denken dat het voldoende is om het filterelement regelmatig (3-6 maanden) te vervangen, of om het filter te groot te maken, maar dat zijn geen kosteneffectieve oplossingen.

De meest kosteneffectieve oplossing om uw drukverliezen te verminderen, is het paarsgewijs installeren van de coalescentiefilters. De twee filters kunnen worden gecombineerd om de 6 verontreinigingen tot verschillende zuiverheidsniveaus te reduceren.

Meestal wordt eerst een filter voor algemene doeleinden gebruikt, dat het tweede, een zeer efficiënt deeltjesfiltratiesysteem, beschermt tegen bulkverontreinigingen.

Dit verbetert niet alleen de filtratie omdat je nu 2 filterelementen hebt in plaats van één, maar het vermindert vooral de drukverliezen en dus de kosten. Dit kan de levensduur van het filter verlengen van de voorgaande 3 tot 6 maanden tot een bewonderenswaardige 12 maanden.

Zijn Er Coalescentiefilters Op Een Luchtcompressor?

Coalescentiefiltercomponenten moeten zo dicht mogelijk bij de luchtcompressor worden geïnstalleerd, zodat ze zich net na de opvangtank bevinden.

Experts zullen over het algemeen aanbevelen dat u een voorfilter als zodanig installeert voordat u coalescentiefilters installeert, zodat u vloeibare verontreinigingen en vaste deeltjes kunt verwijderen voordat u het coalescerende filter bereikt. Dit verhoogt de effectiviteit en levensduur van uw coalescentiefilter.

Omdat coalescentiefilters zo zeer efficiënt zijn in het opvangen van door de lucht verspreide verontreiniging, wilt u beslist een filtereenheid voor algemeen gebruik van 3-5 micron stroomopwaarts van de coalescentieeenheid hebben, en dan stroomopwaarts van de 5 microneenheid, wilt u een filter voor algemeen gebruik met een 30-40 micron element om het grotere vuil te verwijderen.

Hoewel het op korte termijn duurder kan zijn om uw luchttoevoer naar uw toepassingen op deze manier te ploegen, zullen de voordelen talrijk zijn in een langere levensduur van het filterelement en minder onderhoud.

Fabrikanten kunnen mogelijk een standaardelement in hun filterkombehuizing vervangen door een co-ed filterelement. Het wordt dan moeilijk te zeggen of het filter een regulier element of een coalescentie-element bevat. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het filter correct is geïnstalleerd.

U kunt geld besparen door alleen coëfficiëntfilters te installeren op locaties die echt schone lucht nodig hebben.

Vergelijking Van De Voor- En Nadelen Voordelen Vs.

Coalescerende filters worden door veel bedrijven en particulieren thuis gebruikt als onderdeel van hun luchtcompressiesysteem. Dus laten we eens kijken naar de voor- en nadelen.

Voordelen Van Het Gebruik Van Coalescentiefilters

Hier zijn enkele voordelen van het installeren van een coalescentiefilter in uw persluchtsysteem:

  • Mogelijkheid om het coalescentiefilter aan te passen of bestaande filters te upgraden
  • Ze zijn uiterst efficiënt en kunnen worden gebruikt in het filtratieproces van verschillende vloeistoffen
  • Micronclassificaties die efficiëntieniveaus tot 99,99% kunnen produceren
  • Zuivere lucht wordt gemaakt van de laagst mogelijke hoeveelheid vloeistoffen en vaste stoffen.
  • Verlaagt de exploitatie- en onderhoudskosten van luchtcompressoren
  • Brede oppervlakken die de drukval kunnen verminderen en de efficiëntie kunnen verhogen
  • Zorgt ervoor dat stroomafwaartse apparatuur beschermd is tegen gevaarlijke verontreinigingen
  • Filtratiesysteem dat efficiënter is en langer meegaat dan de norm, waardoor stilstand en onderhoudskosten worden verminderd

Er Zijn Enkele Nadelen Aan Het Gebruik Van Coalescentiefilters:

U kunt door enkele beperkingen met tegenslagen te maken krijgen

  • De initiële kosten van aanschaf en installatie van coalescentiefilters kunnen behoorlijk hoog zijn
  • Het vervangen van het coalescentiefilter kost natuurlijk wel wat
  • Zware koolwaterstoffen zijn geneigd de filtratieporiën snel te vullen en daardoor het coalescerende filtratie-element onbruikbaar te maken
  • De verslechtering van het absorberend bed zal ertoe leiden dat de zware koolwaterstoffen niet worden verwijderd en dat ze zich kunnen ophopen

Veelgestelde Vragen (veelgestelde Vragen)

Wat zijn de alternatieven voor het installeren van twee paar coalescerende filters in uw huis?

Ja, een alternatief omvat alleen het enkele filter. Het enige probleem waarmee u te maken krijgt, is dat ze niet altijd de voordelen bieden die u van een coalescentiefilter verlangt.
Veel fabrikanten bieden 2-in-1-filters om het drukverlies dat gepaard gaat met een coalescentiefilter te verminderen. Hoewel ze beweren hetzelfde niveau van zuivering te bieden, voldoen ze niet altijd aan dezelfde normen.

Kunnen coalescerende filters water uit de bodem verwijderen?

Ja, coalescentiefilters verwijderen olie- en waterverontreinigingen uit de perslucht. De coalescerende filterelementen zorgen ervoor dat water wordt geblokkeerd om door te stromen. Deze vloeistofdruppels worden vervolgens opgevangen en worden grotere druppels die in de bodemkom van het filterhuis vallen.

U kunt het water handmatig of automatisch uit de kom laten lopen, afhankelijk van het type coalescentiefilter dat wordt gebruikt.

Hoe kies je een coalescerend filterelement?

U kunt een coalescerend filterelement kiezen door te kijken naar de micronclassificatie van het coalescerende filterelement of de filtratiemedia.

De micronclassificatie van het coalescerende filterelement is de poriegrootte die u wilt kiezen. Het wordt aanbevolen dat u een micronclassificatie kiest op basis van de vloeistof die u wilt filteren en de omgeving waarin u werkt.

Coalescentiefiltermedia variëren afhankelijk van de vloeistof die u scheidt van de perslucht, en dit kan ook van invloed zijn op de micron van het coalescerende filterelement maat.

Hoe kun je de efficiëntie en effectiviteit van coescing-filters bepalen?

De belangrijkste factor waar u naar moet kijken om de efficiëntie van het coalescentiefilter te bepalen, is de micronclassificatie. Hoe hoger de micronclassificatie op de media voor coalescentiefilters, hoe beter de efficiëntie van de elementen.

Een andere techniek is het uitvoeren van een multipass-test. Deze tests stellen het aantal deeltjes vast dat groter is dan de micronclassificatie dat door het filter kan gaan.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een coalescentiefilter?

Bij de aanschaf van een coalescentiefilter zijn er veel dingen waar u rekening mee moet houden. Ook het materiaal van de kom en de vloeistof kan van belang zijn.

Deze kenmerken omvatten blootstelling aan stoffen, temperatuur en druk, handmatige of geautomatiseerde afvoer, luchtzuiverheid, temperatuur en visuele service-indicator.

Metalen kommen kunnen worden gebruikt met een breder scala aan filtratievloeistoffen. Ze zijn ook beter compatibel dan andere typen en zijn bestand tegen hoge drukken en lage temperaturen voor coalescentiefiltratie.

Sommige filters hebben mogelijk een indicator die u waarschuwt als de kom vol is en u een handmatige afvoer heeft. Anders zou je kunnen kiezen voor een automatische afvoer en hier geen omkijken naar hebben.

Het is belangrijk om te bedenken hoeveel verontreinigingen de stoom uit de lucht kan verwijderen.

Hoe worden coalescerende filters beoordeeld?

De algemene selectieparameters van coalescentiefilters, zoals hun stroom- en druklimieten, worden gebruikt om ze te beoordelen. Ze kunnen ook worden beoordeeld aan de hand van hun filterefficiëntie. Dit is een maat voor hoeveel verontreinigingen het filterelement opvangt.

Filters hebben doorgaans classificaties in het bereik van 90% tot 99,99%, afhankelijk van het product. Gebruikers moeten daarom producten kiezen op basis van hun toepassingsvereisten, omdat de efficiënter beoordeelde filters doorgaans meer kosten, een hogere drukval hebben en zeker een korte levensduur hebben of meer onderhoud vergen.