S Werelds Beste Straatvoedsel

Over een paar maanden zul je je kunnen herinneren dat onze meest recente post je naar Zuid-Amerika, Zuid-Azië of Europa bracht. Street food is een geweldige manier voor mensen om de cultuur te leren kennen. Klassiekers als de Franse crêpe en fish and chips uit de UK zijn over de hele wereld bekend.

Bekijk Het Lekkers

Als je van reizen houdt, is eten een absoluut essentieel onderdeel van de ervaring vanwege het inzicht dat het biedt in vele culturen en gebruiken. De sleutel tot het begrijpen van de geschiedenis van een plaats ligt in de keuken. Veel globetrotters proberen dit mogelijk te maken door een tafel te reserveren bij een Yelp-restaurant. Het lekkerste eten vind je echter op straat.

Straatvoedsel is niet alleen goedkoop en snel, maar het opent ook een hele nieuwe wereld van verrukkingen. Van de roestvrijstalen duwkarren tot de nachtmarktstalletjes die je op je hoede maken, je zult vaak verborgen juwelen vinden die de beste lokale keuken markeren en die een ongelooflijk groot verlies zouden zijn geweest als je ze had gemist.

Aloo Chaat (Zuid-Azië)

Aloo Chaat is een gerecht dat bestaat uit stukjes gekookte of gebakken aardappelen. Daarna wordt het gecombineerd met chutney en meer kruiden. Dit populaire Zuid-Aziatische gerecht is geliefd bij velen, maar het is het meest bekend in Pakistan en Noord-India. Het wordt ook gevonden in delen van West-Bengalen, Bangladesh en Sylhet.

Dit wordt meestal gegeten als tussendoortje, bijgerecht of zelfs als lichte maaltijd, hoewel het van regio tot regio kan verschillen als het gaat om de eigenlijke ingrediënten die worden gebruikt om het te maken.

Anticucho (Peru)

Verhuizen naar de andere kant van de wereld, anticuchos zijn een kebab-achtig straatvoedsel uit het hart van Peru dat technisch kan worden gemaakt met elk soort vlees, maar het meest populair is runderhart. Gemarineerd vlees wordt gekruid met azijn, kruiden, knoflook en vervolgens geroosterd aan een spies. Het vlees wordt afgewisseld met paprika, champignons of andere groenten.

Na te zijn gekookt, kan anticuchos worden gekruid met zout, soms met azijn of citroen, en geserveerd met traditionele Peruaanse saus, die is gemaakt met knoflook en koriander, citroensap, uien, bier en azijn. Je kunt er ook van genieten met brood of een gekookte aardappel.

Arepa (Colombia En Venezuela)

Arepas zijn een van de belangrijkste voedingsmiddelen van Colombiaanse en Venezolaanse diëten. Het zijn in feite zachte, dikke pasteitjes gemaakt met gemalen maïskorrels, maïsmeel of zelfs maïsmeel met toegevoegd zout, water en alles en nog wat tussen boter, eieren, melk of olie.

Ze kunnen op veel verschillende manieren worden gekookt, omdat je ze kunt bakken, koken, braden, grillen of stomen en ze variëren ook in grootte, smaak en kleur. Heel vaak worden arepa’s gevuld met vlees, kaas, tomaten of salade, of zelfs gegeten als een eenvoudige bijgerecht bij de hoofdmaaltijd.

Banaan Keu (Filipijnen)

Dit is een zeer populair straatvoedsel in de Filippijnen en is vrijwel overal te vinden. Om dit te koken, gebruiken ze saba-bananen, een bananenvariëteit die de voorkeur heeft om op het eiland te koken.

De bananen worden gefrituurd en vervolgens bedekt met gekarameliseerde bruine suiker voordat ze hun einde vinden op de beroemde bamboestokken.

Banhmi (Vietnam)

De Fransen introduceerden hun beroemde stokbrood in Vietnam in het 19e-eeuwse Frankrijk. Daarom werd het stokbrood al in het begin van de 20e eeuw een veelgebruikt voedsel van Vietnamese diners en amper 50 jaar later was de Banh mi verschenen in de straten van wat nu bekend staat als Ho Chi Minh-stad.

Sandwiches worden gemaakt van Vietnamees stokbrood, dat bestaat uit dun, luchtig brood, ofwel rijstmeelbrood of dunne tarwe. Het bevat vaak buikspek, gegrilde kip of Vietnamese worst.

Je kunt ook groenten toevoegen, zoals komkommer, koriander of witte radijs. Specerijen zoals Maggi-kruiden, pittige chilisaus, mayonaise en Maggi-kruiden komen ook vaak voor.

Beguni (Bangladesh en West-Bengalen, India)

Dit gerecht is gemaakt van in plakjes gesneden aubergine die in beslag wordt genomen en vervolgens wordt gebakken in gewone olie. Beguni is erg populair in Bangladesh en West-Bengalen. Het is ook een hoofdvoedsel op straat.

Bunny chow (Zuid-Afrika)

We hebben het niet over het eten van een konijn, maar we willen wel kalm blijven! Dit Zuid-Afrikaanse straatvoedsel is het resultaat van de Indiase gemeenschap die in Durban woont. Het bestaat uit een brood dat is uitgehold en vervolgens gevuld met kerrie, dat kan van kip, lam of schapenvlees zijn.

Het gerecht wordt traditioneel met de hand gegeten en vergezeld van een kant van geraspte wortelen, ui en chilisalade. Dit gerecht wordt door Zuid-Afrikanen ook wel een “konijntje” genoemd, dus wees niet bang om het te bezoeken.

Calzone (Italië)

Er was eens in Italië, een niet nader genoemd genie in Napels was ontevreden over de grote omvang van de pizza en wilde iets dat hij of zij met de hand zou kunnen eten. Kort daarna werd de calzone geboren! Calzones zijn eigenlijk opgevouwen pizza’s en worden gemaakt met gezouten brood en deeg dat is gevuld met ham, salami of groenten.

Daarna ontvangen ze een zegen van mozzarella, ricotta en Parmezaanse kaas of pecorino-kaas. Calzones worden in de oven gebakken. Terwijl regionale variëteiten kunnen worden gebruikt om het grootste deel van de maaltijd goed te maken, bieden de Italiaanse straatverkopers een kleinere optie die u onderweg kunt meenemen, precies zoals hun uitvinder het bedoeld heeft.

Crêpe (Frankrijk).

Voor het eerst opgemerkt in Frans Bretagne, zijn pannenkoeken een extreem populair en dun gebak dat zeer wordt gewaardeerd in Europa, Noord-Afrika en Zuid-Zuid-Amerika, evenals de Verenigde Staten.

Het gerecht kan gevuld worden met allerlei lekkere dingen zodat er twee soorten crêpes zijn: zoete crpes (crpes sucres voor de liefhebbers) en hartige galettes (crpes verkoop). De zoete pannenkoeken worden gemaakt met tarwebloem en worden meestal als dessert gegeten. De tweede soort is gemaakt met boekweit, ook wel galette genoemd.

Voor de avonturiers kunnen zoete pannenkoeken gevuld worden met Nutella of vla. Je kunt hartige pannenkoeken vullen met kaas, eieren en ratatouille, maar ook met champignons.

Curryworst (Duitsland)

Volgens de legende kunnen Duitse worsten wedijveren met Amerikaanse hotdogs, terwijl curryworst een bekend gerecht is. De varkensworst kan worden gestoomd en gebakken voordat hij in stukken wordt gesneden en op smaak wordt gebracht met kerriesaus en kerriepoeder.

Frieten zijn de meest voorkomende bijgerecht bij dit gerecht, maar je zult veel variaties vinden, afhankelijk van waar je heen gaat in Duitsland.

Fish and chips (Engeland).

Dit is zo’n typisch gerecht in de Britse keuken van vandaag dat je er zeker van was dat je het al wist. Een leuk weetje is echter dat dit voedsel ergens anders in Europa is uitgevonden. Chips of, zoals ze toepasselijker worden genoemd, frites werden uitgevonden in Frankrijk en België. De gebakken vis werd een Brits icoon dankzij Portugal, Spanje en Spanje.

Ondernemende Britten hadden een fantasie en besloten ergens in het midden van de 19e eeuw gehavende kabeljauw of schelvis met friet te serveren. Gekruid met zout en azijn naar smaak, combineren de lokale bevolking het vaak met wat kerriesaus of gewone, oude ketchup.

Terwijl fish and chips meestal in een krant werden geserveerd, vind je ze tegenwoordig in vetvrij papier (hoewel de meeste een nep-krantenprint hebben). Een ander leuk weetje is dat dit een van de weinige voedingsmiddelen was die tijdens de Tweede Wereldoorlog niet gerantsoeneerd waren.

Gyros (Griekenland)

Een gyro is een gerecht dat zijn naam ontleent aan de Griekse vleesbereidingstechniek waarbij het vlees, meestal lam, kip of zelfs varkensvlees, heerlijk wordt gemaakt op een verticaal rotisserie en vervolgens in stukjes wordt gesneden om te worden geconsumeerd in een wrap van flatbread gevuld met een tientallen verschillende en heerlijke ingrediënten zoals tomaten, uien, tzatziki-saus en zelfs friet.

Gyrosvlees wordt vaak gekruid met knoflookpoeder, peper en gedroogde peterselie. Sommige koks voegen ook kaneel, komijn en nootmuskaat toe.

Hotdog (Verenigde Staten)

Amerikaans streetfood is verkrijgbaar bij veel restaurants en buurtwinkels.

De gegrilde of gekookte worstjes worden geserveerd op een gestoomd broodje met hotdogs en gegarneerd met alle kruiden die de persoon wenst, zoals ketchup en mosterd, saus, koolsalade, kaas, chili en saus.