Ziel Eten. Geschiedenis En Definitie

Soulfood kan het best worden gedefinieerd als de keuken van de miljoenen Afro-Amerikanen die het diepe zuiden achterlieten toen ze tijdens de grote migratie naar het westen, het middenwesten en het noorden trokken. Het heeft een rijke geschiedenis met een focus op bladgroenten, peulvruchten en varkensvlees, maar het omvat een verscheidenheid aan andere ingrediënten die je hieronder kunt bekijken.

Soulfood is de oorsprong

Het kan moeilijk zijn om soulfood te definiëren omdat het zoveel lagen heeft.

Soul food is het voedsel van het binnenland Deep South, het gebied van voornamelijk Alabama, Mississippi en Georgia. Het is het voedsel van het diepe zuiden dat door de VS is vervoerd door Afro-Amerikaanse migranten die daar tijdens de Grote Migratie zijn vertrokken. Dus een betere definitie van soulfood is wat de Afro-Amerikanen buiten het Zuiden eten.

Soulfood is een van de meest populaire en bekende soorten Amerikaanse gerechten. Tot slaaf gemaakte Afrikanen kregen niet veel voedsel tijdens de transatlantische slavenhandel. Het eten dat ze kregen was ook van zeer slechte kwaliteit. Zo werden eeuwenoude recepten aangepast aan de beschikbare middelen.

Vroeger werden er wekelijks slavenrantsoenen gegeven en de slaven kregen ongeveer vijf pond van een soort zetmeel dat rijst, maïsmeel of zoete aardappelen zou kunnen zijn; een paar pond gerookt, gedroogd of gezouten vlees, dat varkensvlees, vis of rundvlees kan zijn; en een kan melasse.

De slaven moesten ook een manier vinden om hun dieet aan te vullen. Ze gingen tuinieren, foerageren en vissen op extra voedsel. Het ging allemaal om het eten van veel groenten. Daarom zien veel mensen de vegan soul food trend als een thuiskomst.

Deze recepten en nieuwe technieken zijn in de loop der jaren geëvolueerd en vormen de basis voor veel van de soulfood-gerechten die we tegenwoordig kennen. Hoewel deze keuken nu vooral wordt geassocieerd met decadentie en comfort, was de oorsprong allesbehalve omdat het werd geboren uit de strijd om te overleven.

De oorsprong van de naam ligt in de jaren 1940, toen Afro-Amerikaanse jazzartiesten gospelgeluiden in jazz begonnen te versmelten, en creëerden wat zij omschreven als soul en funky. Dit is de reden waarom soul langzaamaan bijna een label begon te worden voor alle aspecten van de zwarte cultuur zoals soulmuziek, soulzusters, soulbroeders en soulfood.

Het resultaat was dat Zuid zwart werd en ziel wit. Dit is de reden waarom soulfood vaak ten onrechte zuidelijk voedsel wordt genoemd. Hoewel beide vergelijkbaar zijn, is soulfood meestal intenser, vetter, pittiger, zouter en zoeter dan de zuidelijke tegenhanger.

Veel mensen hebben de neiging om bij het horen van soulfood te denken aan iets dat ongezond, gefrituurd en vol vetten is. Hoewel er enige waarheid in die stelling zit, zijn peulvruchten, bladgroenten en varkensvlees de bouwstenen voor soulfood. Deze kunnen allemaal op verschillende manieren worden gecombineerd en gekookt om een gezond dieet te creëren.

okra

Of het nu gebakken, gefrituurd of gestoofd is, okra is een groente die de hoeksteen is geworden van soulfood, maar ook van de Zuid-Amerikaanse keuken, ondanks zijn Afrikaanse oorsprong. Deze slijmerige, groene groente komt uit Ethiopië. Het heeft door de eeuwen heen door Zuid-Azië, Noord-Afrika en het Midden-Oosten gereisd.

Okra werd pas in de 18e eeuw door slavenschepen in Amerika geïntroduceerd. Okra is een veelzijdige groente die kan worden gebruikt om soepen in te dikken, koffie te vervangen en zelfs touw te maken.

Tot op de dag van vandaag wordt okra nog steeds gebruikt in een verscheidenheid aan soulfood, waaronder soepen, stoofschotels en rijstgerechten, en de recepten variëren sterk van regio tot regio. In het diepe zuiden wordt okra meestal gefrituurd geserveerd, maar de meeste kunnen eraan worden gebruikt als ingrediënt in gumbo, een hartige stoofpot die bestaat uit vlees of zeevruchten en groenten. Het wordt geserveerd met een kant van rijst.

Een interessant feit over gumbo is dat de naam is afgeleid van ki ngombo, het Bantu-woord voor Okra.

Varkensvlees

In het zuiden van de Verenigde Staten is de barbecue een ware kunstvorm, hij is niet alleen gereserveerd voor speciale gelegenheden of informele bijeenkomsten in de achtertuin. Varkensvlees is al eeuwenlang een populaire vleeskeuze in het Zuiden. De geprefereerde manier om het te bewaren was het roken of zouten.

Het tijdperk van de Atlantische slavenhandel zag dat de vleesconserveringstaak voornamelijk werd uitgevoerd door de tot slaaf gemaakte slaven. Veel van de methoden die werden gebruikt om vlees te genezen, zijn ontwikkeld door Afro-Amerikanen die in die tijd leefden.

De minst gewenste delen van het varkensvlees en de goedkoopste, zoals het hoofd, de voeten, de ribben of de inwendige organen, werden gebruikt in de wekelijkse voedselrantsoenen van de tot slaaf gemaakte mensen. Deze organen zijn op zichzelf niet altijd even lekker. Dit is de reden waarom slaven veel smaakmakers gebruikten en veel putten uit de traditionele Afrikaanse keuken.

Hete rode pepers en azijn waren de meest populaire combinatie. Deze smaakstof wordt in het Zuiden nog steeds gebruikt om veel barbecuesauzen te maken.

Bij het koken van varkensvlees verspilt soul cuisine niets en worden alle delen van de varkens gebruikt, zoals de varkenspoten, oren, hamhaken, varkenswangen, ad chitlins. Het varkensvet wordt ook gebruikt om te frituren en als een belangrijk ingrediënt bij het langzaam koken van groenten.

Bladgroenten

In soulfood zijn groenten erg belangrijk en ze zijn echt alomtegenwoordig omdat bijna alle gerechten er minstens een paar gebruiken. Hoewel er veel culturen zijn die bladgroenten koken, komt het vaker voor in Afrika, waar er een bijna onbeperkte variëteit is.

Het is niet verwonderlijk dat de Atlantische slavenhandel deze liefde voor het eten van gekookte bladgroenten via de slaven naar Amerika bracht. De groenten werden tijdens de slavernij gekookt in varkensvet en gekruid met alle groenten die ze maar konden vinden.

Potlikker was de naam die aan het overgebleven sap werd gegeven. Het werd vervolgens gedrenkt in maïsbrood en geconsumeerd. Dit is vergelijkbaar met veel traditionele Afrikaanse gerechten, aangezien veel Afrikaanse landen dezelfde methode gebruiken om hoofdzetmeel in vlees- of groentejus te dopen.

De soulfood-groenten die worden gebruikt, zijn boerenkool, mosterd, kool en boerenkool. Hoewel de meeste mensen nu pas de vele gezondheidsvoordelen van boerenkool en zijn heerlijke smaak ontdekken, is het al meer dan 300 jaar een hoofdbestanddeel van soulfood.

Wat Is Een Typische Soulfood-maaltijd?

Een typische soulfoodmaaltijd bestaat uit bijgerechten zoals erwten met zwarte ogen, macaroni en kaas, gekonfijte yams (donkervlezige zoete aardappelen) en gestoofde groenten (kool, boerenkool, raap, mosterd of boerenkool).

Dan is er het entre dat gebakken vis of varkensvlees kan zijn (chitlins die gekookte varkensdarmen of gesmoorde karbonades zijn) of kip. Je kunt het hebben als een vierkant, plak of muffin.

De meest populaire desserts zijn bananenpudding en zoete aardappeltaart. Als je ook van een drankje wilt genieten, is de meest iconische souldrank de rode drank. In de soulfoodcultuur is rood niet alleen een kleur, maar ook een smaak.

De Drie Soorten Soulfood

Het traditionele soulfood kan in drie categorieën worden verdeeld, de eerste is Down

Upscale Soul is het tweede type. Het maakt gebruik van extravagante ingrediënten zoals erfgoedgroenten en traditioneel vlees, evenals eendenvet.

De derde en laatste is veganistisch soulfood, wat helemaal niet verwonderlijk is, omdat, zoals we aan het begin van ons artikel hebben besproken, de wortel van soulfood in groenten lag, aangezien de slaven heel weinig vlees aan hun handen hadden.